onsdag 22 september 2010

New Age och utbrändhet

Känslorna och intellektet

New Age-illusionen: man väljer sina känslor och utformar sitt liv helt enligt sitt eget tycke och smak.

Den biologiska verkligheten: man är ett större antal känslor och på detta finns ett intellekt påbyggt. Intellektet kan inte ändra någon känsla ett dryft, inte heller kan det skapa känslor från tomma intet, den kan bara välja vilka känslor som är relevanta i nuet, och när den valt relevant känsla måste de andra känslorna undertryckas: detta undertryckande sker till en kostnad.

Viljan

New Age: du kan bara du vill, om du inte lyckas, så beror det bara på att du inte egentligen ville, och har dig endast själv att skylla.

Religiös och kulturell realitet: ovanstående resonemang är ett sätt för budskapets framförare att frånskriva sig allt ansvar för att budskapet, när det tillämpas, inte funkar. Det är ett indicium på pseudovetenskap och charlataneri. Använt i ett kulturellt sammanhang är tänkesättet destruktivt: det skapar en mental isolation individer emellan, det skapar spänningar och inbördes misstroende. Denna självansvars-friskrivning används inom destruktiva sekter för att bryta sönder individernas självförtroende och för att öka det inbördes misstroendet på så sätt att endast propaganda och personkontroll reglerar individernas beteende, inte kultur eller individernas egna önskningar.

Återhämtning

Enligt new-age kan man hur som helst i vilken hastighet som helst utan besvär byta känslor, skapa egna inre minnen och ändra attityd som man vill. Utmattningssyndrom är inbillning.

Enligt evolutionsbiologi och sunt förnuft är new-ages känsloskapande teori något som kännetecknar sinnessjuka och det ger inget överlevnadsvärde, snarare en individ som hallucinerar. Utmattningssyndrom bör enligt ingenjörsmässigt tänkande vara överanvändning av en resurs. Exempel på sådana resurser kan vara förmågan att undertrycka sådana känslor som är irrelevanta för situationen. En hypotetisk användning av sömn är att sådana undertryckningar upplöses genom drömmar. Somliga psykologer har föreslagit att drömmandet skulle handla om "simuleringar" där individen gick igenom olika "lösningar" på problem och dess emotionella konsekvenser. Det skulle enligt undertryckandemodellen då handla om att släppa igenom de alternativ som undertrycktes.

Emellertid, om man enligt new-age-filosofi, eller sektfilosofi, undertrycker och lär sig manipulera sig själv i sådan hög grad att sömnen inte räcker till enligt biologistisk modell, då kraschar individen. Fokuset försvinner, individen börjar känna alla problem på en gång och har inte längre förmåga att välja det problem som ligger närmast för hand. Överarbetning och utmattningssyndrom inträffar, med bland annat depression och ångest. Sektsjukan, känd från bl.a. Livets Ord under 1980-talet, har samma symptombild, och beror på att individen inte klarar av att bearbeta de andliga kraven.

Inga kommentarer: