Pehr Götrek (även en engelsk Wikipediaartikel) försökte kombinera Marx, kristendom och utopisk socialism – som praktiskt sett betyder att man bygger arbetarbosättningar, inte gör revolution.
I själva verket, när man granskar källorna, så framgår det att Götrek inte explicit var kristen, utan snarare en religiös man som ansåg att de utopiska socialisterna (som egentligen var religiösa eller ateistiska Comte-positivister) uppenbarade den ursprungliga religion som uppenbarats i den tidiga kristendomen. Man kan alltså se 1800-talets socialism (inkl. anarkism) som en "andra anabaptistisk våg" i vid mening: ett slags religiokulturellt soppkok som försökte förena det yttersta och predestination hämtat från kristendomen och upplysningsfilosofierna rationalism och empirism på samma gång.
Idag är relationerna helt annorlunda: genom Marx blev socialismen en antireligiös världsåskådning som successivt byggde sin egen överbyråkratiska stat och sin ideologiska undergång, kristendomen håller på att morfa om sig till att förkasta predestination, och det starkaste positivistiska fästet är avgjort neoliberalt med ett tydligt sektistiskt pseudovetenskapligt drag.
måndag 23 augusti 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar