söndag 8 augusti 2010

Datorer och hjärnor

När jag nu ändå var inne på funderingen, människohjärnor och datorer är närmast oändligt olika, eller uttryckt matematiskt: "i ett lattice ligger de på diametralt motsatta sidor, hjärnorna närmast latticets universum, datorerna närmast latticets atom":
hjärnadator
parallellismextremt högnoll eller obetydligt mer
hastighetlångsamblixtssnabb
neuralism ¹per definitionsaknas – måste till hög kostnad simuleras
instruktionerhärmning eller språklig hintningexakt och totaldetaljerat
¹ neuralism: suddig logik för bedömningar, intuitiv exekutionsmod för insikt utan djupsökningar, s.k. "omedelbar insikt".

Ickeinitierade människor, alltså sådana som inte läst datateknik, brukar göra en massa jämförelser som för en datavetenskapare är helt horribla och närmast blasfemiska, såsom biologen som beskriver insekten som en dator, eller psykologen som försöker göra analogier mellan människor och datorer: hjärnor och neuroner har ingenting gemensamt med datorer förutom en slags pseudolikhet: de följer bägge en logik, d.v.s. när vi betraktar individer så kan vi resonera angående beteendet och göra vissa förutsägelser, på samma sätt som vi kan resonera angående beteendet hos datorer. Sedan upphör likheterna: datorer är inneboende/essentiellt förutsägbara eftersom de designats för att vara förutsägbara, medan hjärnor snarare är designade (av Gud/Naturen) för att exekvera kaotiskt och relativt oförutsägbart för att kunna utnyttja tillfälligheter till priset av vissa risker. Att jämföra datorer och människohjärnor baserat på logik är närmast en reifikation: logik är vårt sätt att tänka, det finns en "sann och verklig logik" i det verkliga universum, men den ligger bortom vad vanliga människor begriper och involverar så mycket av vad man skulle kunna kalla "sann och verklig matematik" att vi bör räkna med att all logik vi människor förmår prestera är en grov parodi på verkligheten. Datorer och hjärnor förhåller sig till varandra som spindelns spinnkörtel till all världens kläder – det involverar trådar, sedan upphör varje likhet...

Inga kommentarer: