Svenskarna är ytterligt priviligierade med sitt språk, och dess möjligheter att litet hur som helst skapa nya ord. Ett exempel: jag var till första'ns centrum och gjorde litet kopieringar, utskrifter och lade ut litet Kyrkans Tidning. På tillbakavägen såg jag en yngre kvinna med halv-hennat hår (alltså smakfullt) och med en ovanlig frisyr jag bara sett några gånger: framhalvan rakt nedfallande framåt i en ganska lång lugg, och bakhalvan struket åt huvudet och slätkammat snyggt sammanhållet med ett hårband till en tofs därbak. Poängen är att det blev en bena över huvudet från vänster till höger öra (eller andra hållet, hur man nu vill se det), och förstrött bollade jag i huvudet med litet namn:
- "sidbena, nä inte sidbena det går från ena sidan av pannan och bak, hmm..."
- "tvärsbena! Den går tvärs över skallen!"
Ordbildning är i åtskilliga språk ett kombinerande med ord, i det här fallet bollade jag med "sid(a)", "tvärs", uttryckande lägen och riktningar i förhållande till ett objekt - här huvudet - och "bena" vilket i det här fallet betyder "särskiljning, åtskiljning" som i uttrycket "bena ut". Svenskan tillåter att man lägger ihop orden så att 'sida'+'bena' = 'sidbena', 'tvärs'+'bena' = 'tvärsbena', men för att mynta ett nytt ord krävs att man jämför med redan befintliga ord, 'sidbena' och 'mittbena' för att se att de inte passar. Också: om man försöker karakterisera vad man ser, så försöker man först med befintliga ord och ser om de passar. Det finns alltså en stark semantisk komponent i ordbildningen som består av en medveten prövning av närliggande ord och termer. Själva ordbildningens syfte antas vara att rationalisera språket för att behålla en snabb och effektiv kommunikationsförmåga, men processen är antagligen, enligt vad min erfarenhet antyder, en naturlig lek som av utövarna uppfattas som rolig och komisk.
För icke-akademiker är detta inlägg troligen övertrivialt och självklart, men dessa icke-akademiker har aldrig fantiserat om hur de skall programmera en maskin till att tänka som en människa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar