lördag 3 mars 2012

Antikonspirationism

Jag kläcker litet termer här och där (som nå'n kanske har märkt). Nu är det dags igen — jag tänker definiera antikonspirationism, samtidigt som jag i förbigående deklarerar mig själv vara (rimlig) antikonspirationist. Nå!!

Antikonspirationism:
är övertygelsen att människan är en så essentiellt kaotisk och egensinnig varelse att gigantiska konspirationsteorier, Illuminati, Sions Vise, den Kapitalistiska Världssammansvärjningen, Miljömaffian, USA/11-septembersammansvärjningen, och vad det nu kan vara, är essentiellt orimliga, och alltid uttryck för en rejäl grad av paranoia hos den individ som uttrycker åsikten, och de konkreta anledningarna till deras orimlighet äro:
  1. I en hypotetisk sammansvärjning finns oftast en tjallare som tjallar för att a. han/hon anser sammansvärjningen vara olaglig och omoralisk eller b. vederbörande blivit hotad eller illa behandlad, så att han/hon känner sig tvingad att avfalla till motsidan; och
  2. i en hypotetisk sammansvärjning som består av många människor finns det alltid informationsläckor beroende på, a. amoraliskt narcissistiska individer som deltar endast för att hävda sin egna person, och som måste skryta över sitt eget deltagande, b. varningar från en individ till en annan, beroende på personliga bindningar, och att sammansvärjningen hotar den varnade individen; samt
  3. i en hypotetisk sammansvärjning som består av många människor finns det olika anledningar till att man deltar i sammansvärjningen, och dessa olika människor kan i samma anda begå förräderi mot varandra.

Antikonspirationism säger inte att det inte finns konspirationer – den säger bara att konspirationer sällan är anledningen till att saker och ting inte går i önskad riktning, och den avvisar världsomspännande konspirationer som förklaringsmodeller.

Det finns ett talesätt bland tekniker som säger:

förklara aldrig missöden med onda konspirationer, när vanlig mänsklig dumhet passar bättre som förklaringsmodell

Det beror ju förstås vad man menar med dumhet, det finns ett annat talesätt:

det är mänskligt att fela, men för att skapa katastrofer krävs dator

Inga kommentarer: