tisdag 19 oktober 2010

Scientismens bane

Moralfilosofen Mary Midgley gör en lång utläggning om Hobbes och hans Leviathan där han försöker härleda alla mänskliga sociala egenskaper från egoism (och eljest förespråkar kunglig diktatur, samtidigt som han paradoxalt talar för individens rättigheter). Mary Midgley, är en fruktad grå liten tant på 91 år, med en tunga som ett svärd. Hon demonterar snabbt och obarmhärtigt Hobbes' bygge, samt ger Richard Dawkins ett dräpande hugg här:



Hon fick sig just en ny beundrare. Fler artiklar här.

1 kommentar:

Mattias Carlsson sa...

Ja usch ja. Jag råkade ut för en gammal farbror som hade läst det här och tyckte att det var dagsens sanning. Personligen hade jag som vanligt svårt att hålla käften och började diskutera något som jag tyckte spontant lät idiotiskt.

Personligen upplever jag att egoistiska och självupptagna individer blir väldigt ensamma. Jag skulle inte säga att de fryses ut av andra, men hela andan med att ta men inte ge är väldigt impopulär. Snarast skulle man i så fall argumentera att i ett socialt sammanhang vore istället grundinställningen att vara altruistisk där avvikande beteende uppmärksammas och bestraffas med osocial respons. Precis som normalt sker med andra avvikelser från en grupps grundnormer.